Cilt: 1 Sayı: 1, 30.06.2022

Yıl: 2022

OLGU Sosyoloji Dergisi, sosyolojik araştırmaları merkeze alan ve hem Türk sosyolojisine hem de dünya sosyolojisine akademik katkı sunmayı amaçlayan yılda iki kez (Haziran ve Aralık) yayımlanan uluslararası hakemli bir dergidir.

OLGU Sosyoloji Dergisi; yazarlar, hakemler, editör kurulu üyeleri, yayın kurulu üyeleri ve danışma/bilim kurulu üyeleri arasında herhangi bir ayrımcılık yapmadan coğrafi, ideolojik ve kültürel farklılığa imkân tanıyan bir dergidir.

OLGU Sosyoloji Dergisi’nde sosyolojiyi merkeze alan teorik ve uygulamalı (nitel, nicel ve karma) araştırmalar yer almaktadır. Bunun yanı sıra OLGU Sosyoloji Dergisi, sosyoloji yazınında yer alan kitapların kritikleri ve makalelerin çevirilerine de yer vermektedir. OLGU Sosyoloji Dergisi’nin yayın dili Türkçe ve İngilizcedir.

OLGU Sosyoloji Dergisi, atıf sistemi olarak American Psychological Association (APA) 6’yı kullanmaktadır. Türk Kütüphaneciler Derneği’nin hazırladığı APA 6 kitapçığına şuradan ulaşabilirsiniz.

Yazarlar, OLGU Sosyoloji Dergisi’nin hazırladığı şablonla aday makalelerini göndermekle yükümlüdürler. Şablon için tıklayınız…

Şablonun esas kuralları şöyle belirtilebilir:

Yazarların mutlaka ORCID numaraları, kurum/eğitim bilgileri ve mailleri gönderilen aday makalede açık bir biçimde yer almalıdır. Körleştirme, editör tarafından gerçekleştirilecektir.
Yazıda sadece Times New Roman yazı fontu ve 1 satır aralığı kullanılacaktır.
Ana Başlık ve İngilizce Başlık 14 punto, giriş ve sonuç dahil numaralandırılmış başlıklar ve yazı 12 punto, Türkçe makaleler için özet (250-300 kelime) ve genişletilmiş İngilizce özet (750-1000 kelime) 10 punto, paragraftan ayrılan tam alıntılar tırnak içerisinde ve kenarlardan 1 cm daraltmak suretiyle 10 punto, sayfa altı notlar içinse 9 punto olacak şekilde ayarlanmalıdır.
Her paragraf 1 cm girintili olarak başlamalı ayrıca iki yana yaslı ve tiresiz olarak ayarlanmalıdır.
Sayfa kenarları sağ ve soldan 2,5 cm alt ve üstten 2 cm olarak ayarlanmalıdır.
Tablolar sadece yatay kenarlıklar kullanılmak suretiyle karakterler sayfaya sığacak şekilde 10, 9 veya 8 punto olarak ayarlanmalıdır. Geniş tablolar müstakil bir sayfada yatay olarak konumlandırılabilir. Tabloların başka bir sayfaya kayması engellenmelidir. Tablolar, bir sayfayı geçmeyecek şekilde ayarlanmalıdır. İçeride göndermesi yapılan tablolar ek olarak sunulabilir.
Kaynakça müstakil bir sayfada yer almalıdır. Ekler EK-1, EK-2… olarak sıralanmak suretiyle kaynakçadan sonra yer almalıdır.


Committe on Publication Ethics (COPE)’un bilimsel yayınlar için hazırlamış olduğu etik ilkelerden hareketle OLGU Sosyoloji Dergisi’nin etik ilkeleri şöyle belirtilebilir:

Bilimsel Araştırma Etiği

Verilerin elde edilmesinde, analizinde, yorumlanmasında ve sonuçlara ulaşılmasında bilimsel yöntemlerle hareket edilir. Bilimsel olmayan sonuçlar araştırma sonucu olarak gösterilemez.

Araştırma sürdürülürken ulusal ve uluslararası anlaşmalara bağlı kalınması ve yetkili makamlardan izin alınması gerekmektedir.

Çalışmalarda elde edilen verilerin, yetkililerin izin verdiği ölçüde ve biçimde kullanılması gerekmektedir. Sunulmaması gereken verilerin gizli kalması esas olmalıdır.

Araştırmacılar, araştırma sonucunda oluşabilecek olumsuz durumları ilgili kişilere ve kurumlara bildirmekle yükümlüdürler. Her araştırmacı, oluşabilecek bu olumsuz durumlar sebebiyle araştırmaya katılmama hakkına sahiptir.

Yayın Etiği

Bilimsel araştırma ve yazım aşamasında çalışmaya herhangi bir katkısı olmayan kişiler, yazar olarak gösterilmemelidir.

Yayınlanmamış veya sunulmamış çalışmalar kaynak olarak gösterilmemelidir.

Herhangi bir çalışmanın tümü veya bir bölümü, izin alınmadan veya kaynak gösterilmeden (intihal) yayımlanamaz.

Yazarlar, etik sayılmayan davranışlar olarak belirtilen sorumsuz yazarlık, korsanlık, uydurmacılık, çoklu yayın, bölerek yayınlama, taraflı kaynak, taraflı yayın, insan-hayvan etiğine aykırılık gibi durumlardan kaçınmalıdır.

Yazarlar, aday makalenin yazım aşamasında, dergide belirtilen atıf sistemine uygun hareket etmelidir.

Yazarlar, çalışmalarında insan örneklemiyle oluşturulmuş nitel, nicel ve karma yöntemle yapılmış çalışmaları için Etik Kurul Onayı almak zorundadır.

Yazarlar, metinde yazarların katkı oranını ve çıkar çatışması bulunmadığını beyan etmekle yükümlüdür.

Yazarlar, -varsa- çalışmanın finansal kaynaklarını ve destekleri belirtmelidir.

Hakem Etiği

Hakemler, mutlaka aday makalenin hitap ettiği alanlarda uzman kimseler olmalıdır.

Hakemler, eleştirilerini objektif ve açık bir biçimde yapmakla yükümlüdür. Kendi kişisel çıkarları/görüşleri doğrultusunda hareket etmemeli, gerekirse hakemlik yapmayı kabul etmemelidir.

Hakemler, hakemlik sürecinde metinlerin kişiye özel olduğu göz önünde bulundurulup üçüncü şahıslarla paylaşılmamalıdır.

Hakemler, hakemlik sürecindeki aday makaleden kendi çalışmaları için bilgi aktarımı yapmamalı, herhangi bir akademik/kişisel çıkar gözetmemelidir.

Hakemler, ret verecekleri aday makaleler için açık ve ayrıntılı gerekçeler bildirmelidir.

Hakemler, derginin bilimsel araştırma ve yayın etiği kurallarını da göz önünde bulundurmalıdır.

Editör Etiği

Editörler, aday makalenin konusuna uygun en az iki hakem atamakla yükümlüdür.

Editörler, kör hakemlik sürecini dikkate alarak hakem(ler) ve sorumlu yazar arasındaki iletişimi sağlamalıdır.

Editörler, hiçbir yazar ve hakem arasında ayrımcılık yapmadan ilişkilerini şeffaf ve objektif bir biçimde sürdürmelidir.

Editörler, bulundukları konumu kendi bireysel ve akademik çıkarları doğrultusunda kullanmamalıdır.

Editörler, ret verecekleri aday makaleler için açık ve ayrıntılı gerekçeler bildirmelidir.

Editörler, bilimsel araştırma, yayın ve hakem etiklerini de göz önünde bulundurmalıdır.


Yayın Politikası ve İlkeleri

OLGU Sosyoloji Dergisi, gönderilen aday makalelerin değerlendirmesi, dizgisi ve yayımlanması için hiçbir şekilde ücret talep etmemektedir. Yayımlanan makaleler için yazarlara bir telif ödenmemektedir. Yayımlanan makalelerin telif hakkı OLGU Sosyoloji Dergisi’ne aittir.

OLGU Sosyoloji Dergisi açık veri ve açık bilim politikasını benimseyen ücretsiz elektronik bir dergidir.

Yayın ilkeleri

OLGU Sosyoloji Dergisi, yılda iki kez Haziran ve Aralık aylarında düzenli olarak yayımlanmaktadır.
OLGU Sosyoloji Dergisi’nin yayın dili Türkçe ve İngilizcedir.
OLGU Sosyoloji Dergisi’ne gönderilen dergiler derginin belirttiği konu kapsamı dahilinde olmalıdır.
OLGU Sosyoloji Dergisi’nde sadece araştırma makalelerine, çeviri makalelere ve kitap kritiklerine yer verilmektedir. Bildirilerden, lisansüstü çalışmalardan ve projelerden üretilen çalışmalara ve derleme çalışmalarına hiçbir şekilde yer verilmemektedir.
OLGU Sosyoloji Dergisi’nde yayımlanan yazıların bilimsel ve hukuki sorumluluğu yazarlarına aittir.
OLGU Sosyoloji Dergisi’nde yer alan yazılardaki görüş ve düşünceler yazarlarının kişisel görüşleri olup derginin ve bağlı olduğu kurumların görüşlerini yansıtmaz.
OLGU Sosyoloji Dergisi’ne gönderilen çalışmalar daha önce hiçbir yerde yayımlanmamış ve halihazırda başka bir platformda yayımlanmak üzere sunulmamış olmalıdır.
OLGU Sosyoloji Dergisi’nde yayımlanacak insan örneklemiyle oluşturulmuş nitel, nicel ve karma yöntemle yapılmış çalışmalar için Etik Kurul Onayı
OLGU Sosyoloji Dergisi’ne gönderilen çalışmalar, sadece Dergipark (dergipark.org.tr) üzerinden kabul edilmektedir. Mail, sosyal medya veya çeşitli araçlarla gönderilen makaleler sürece dâhil edilmeyecektir.

OLGU Sosyoloji Dergisi, gönderilen aday makalelerin değerlendirmesi, dizgisi ve yayımlanması için hiçbir şekilde ücret talep etmemektedir. Yayımlanan makaleler için yazarlara bir telif ödenmemektedir. Yayımlanan makalelerin telif hakkı OLGU Sosyoloji Dergisi’ne aittir.

OLGU Sosyoloji Dergisi açık veri ve açık bilim politikasını benimseyen ücretsiz elektronik bir dergidir.